Bela dvorana

Galerija slik

Župnijski vrtec Vrhnika
Voljčeva 21
1360 Vrhnika

Delovni čas:
Pon.-pet. 6:00 - 16:30Spoštovani starši PDF natisni
naj še na kratko predstavim izlet v Ljubljano v Mesni muzej. V muzej smo malo zamudili, saj sem se zmotila v naslovu (še dobro, da smo imeli Veroniko s seboj, da je to pravočasno ugotovila). Rimljanka Livija je bila prijazna in malo smo jo podučili o današnjih časih, ona pa nas o svojih. Ste vedeli, da so se zbirali na javnih straniščih in vmes kramljali, da so se brisali po opravljeni potrebi z gobico na palčli, ki so jo namočili v vodo? Ali to, da niso uporabljali mila ampak so se namazali z oljem in ga nato s kovinskim strgalom postrgali dol? Da so jedli leže, da so jim hrano stregli sužnji in da so za sladico jedli suho sadje? Svetili so si z oljenko, narejeno iz gline in na koncu smo tudi mi poskusili narediti takšno oljenko. Preizkusili smo tudi čelado rimskega vojaka, je kar težka.
Ko smo zapustili muzej, smo si šli pogledat rimski zid, ki je obdajal Emono. Nato smo se sprehodili mimo Kongresnega trga in si tam pogledali kip Emonca. Pot smo nadaljevali mimo tržnice (tudi Rimljani so jih redno uporabljali) do zmajskega mostu, da smo si ogledali, kje je Jazon premagal tistega grozna zmaja.

Vrnili smo se na kongresni trg, kjer smo pojedli sendviče in počakali še na drugo skupino, da konča z delavnico v muzeju. Vsi skupaj smo si nato privoščili sladoled v Čolnarni. Bilo je namreč prijetnih 20 stopinj, da pa ne bi bil premrzel naš sladoledni začetek, je vsak dobil pol kepice. V tivoliju smo se nato na igrišču zabavali do prihoda avtobusa.

Monika