Bela dvorana

Galerija slik

Župnijski vrtec Vrhnika
Voljčeva 21
1360 Vrhnika

Delovni čas:
Pon.-pet. 6:00 - 16:30NOVEMBER V ŽUPNIJSKEM VRTCU VRHNIKA PDF natisni

Mesec november je bil v našem vrtcu poln zdravja. Glavna tema je bila namreč Jejmo zdravo. Tako smo po skupinah spoznavali slovensko domače sadje in zelenjavo. Ribali smo zelje, lupili repo, stiskali jabolčni sok, pekli hruškovo ter slivovo pecivo, lupili suh fižol, kuhali zelenjavno juho…

Za dodatno spoznavanje so nam kuharice en teden namesto sadne malice pripravljale kislo in surovo zelje ter repo, kuhan fižol, ajdovo kašo. Vse skupaj nam je šlo bolj ali manj v slast. V skupini Sončki so si pripravili posebno igrico, s katero so se spodbujali pri poizkušanju novih stvari.

Prebirali smo tudi knjige na to temo. Posebej sta se nam prikupili Repa velikanka ter Zelo lačna gosenica. Pri Angelčkih smo si tako naredili lutke ter zaigrali zgodbo o debeli repi, preko lačne gosenice pa smo spoznavali, da ni ne dobro ne zdravo jesti preveč sladkarij.

Vse skupaj smo zaključili z vseslovenskim zajtrkom. Pili smo domače mleko, si na kruh, ki smo ga spekli sami, namazali maslo ter med in se na koncu posladkali še z domačimi zdravimi jabolki. Ob tem bi se zahvalili vsem, ki so nam darovali mleko, med, zelenjavo in omogočili, da smo lahko izvedli dejavnosti. Hvala družini Kern z Verda, vrhniškim čebelarjem in družini Marolt.

Nam je bil zajtrk zelo všeč in si ga bomo pripravili še večkrat.

Želimo vam veliko zdravja ter lep december

 Sabina Šiberl

 
Dogajanje v skupini Zvončki PDF natisni

Zadnji tedni pri nas, v skupini Zvončki, so bili zelo pisani. Pisani zato, ker smo spoznavali barve.

 

Pisani zato, ker je Suzana prinesla s seboj polno pisanih oblačil in smo se preoblačili.

Preoblačili smo se v baletne plesalke, gusarje, duhce, mamice, dojenčke… in še dobro, da nas niso videle mamice, kako dobro nam gre to od rok, potem bi se morali še doma sami oblačiti. Hi, hi, hi!

                                                

Pisani zato, ker smo si z veseljem obuvali copatke, ki jih je po vrtcu nabrala Suzana, ups, Muca Copatarica. Neverjetno se nam je zdelo, kako lahko nam gre obuvanje copatk v igri, kako težko pa je obuti svoje, ko pridemo s sprehoda. Takrat kar naenkrat vsi pozabimo, kako se to dela.

 

Pisani zato, ker smo pomagali Muci Copatarici šivati strgane copatke in potrgane gumbe. S pisanimi nitkami smo jih pomagali šivati. Nekateri so se morali pošteno truditi, da so pošili strgano copatko. A saj vi odrasli to že gotovo dobro veste, da vaja dela mojstra. In res jo.

 

Pisani zato, ker smo gnetli pisan plastelin.

 

Pisani zato, ker smo si v tihoti cerkve ogledovali pisane slike Jezusovega križevega pota in veselo s pisanimi barvami barvali pirhe.

 

Pisani zato, ker je končno prišla pomlad. Hitro je odprla svoje duri in vse okoli nas prebarvala v čudovite barve. Mi smo jih odšli opazovat na Sv.Trojico. Najbolj všeč sta nam je bila rjava kužka, ki smo ju srečali. No, pa to je že druga zgodba. 

 

Pisani zato, ker smo opazovali barve sladoleda »razstavljenega« v skrinji. Mmmm. In te barve, veste, smo smeli tudi preizkusiti.

 

Dobre so. Preizkusite jih tudi Vi J

 
POMLAD KJE SI PDF natisni

 

V skupini Lune smo se odločili, da pomlad prikličemo kar sami. Tako smo že izdelali in izobesili nekaj zgodnjih pomladnih cvetlic, kot so zvončki in trobentice.

          Seveda pa je v tem času v celotnem vrtcu v ospredju post. Vse skupine se temeljito pripravljamo na Veliko noč, ki je ena najpomembnejših praznikov v krščanskem življenju. Tako v skupini Lun vsak dan dopolnjujemo trnjevo krono s cvetkami, ki zakrijejo trnje na kroni. Jezusa tako ne bo bolelo, ko mu jo bodo dali na glavo. Če pa hoče natakniti cvet na trnje, pa moramo narediti dobro delo. Tako se vsak dan dogovorimo kakšno dobro delo bomo opravili tisti dan. Skozi celoten postni čas nas povezujejo tudi zgodbe o Jezusovih čudežih, ki nam jih vsak torek v kapeli pove dekan Blaž ali kaplan Luka. Otroci jih tako podoživljajo bolj temeljito.

          V mesecu februarju je bila knjiga meseca z naslovom Slaba volja. Otroci so to pravljico zelo dobro sprejeli in jo še zdaj vključujejo v svojo igro z lutkami. Z Majo sva otrokom zaigrali lutkovno predstavo, ki so jo nato poustvarjali tudi otroci. V dejavnostih z lutkami otroci neizmerno uživajo in se zelo sprostijo.

          Srečanje, ki je bil otrokom še posebej všeč, je bil pogovor z gospodom Blažem. Obiskal je skupino Zvezdice in smo se jim pridružili tudi mi. Podrobneje nam je razložil svoj poklic. Pokazal nam je tudi oblačila ob različnih priložnostih in časovnih obdobjih, ter obrazložil njihov pomen.

          Koledarska pomlad nam je tako vse bližje, a sneg še kar pada. Upamo, da bo vsaj Velika noč že zelena!

                                                                                            Skupina Lune

 

 
OTROCI IZ SKUPINE ZVONČKI RAZISKUJEJO PDF natisni

V novo leto smo zakorakali ustvarjalno in raziskovalno. Raziskovali smo led, sneg, vodo in različne materiale, s katerimi lahko ustvarjamo. 

 

Ste vedeli, da je sneg mrzel in da te zelo zebe v roke, če ga hočeš raziskovat brez rokavičk? Ste?

 

Mi pa ne.

 

Morali bi nas videti, kako začudeno in žalostno smo gledali, ko smo hoteli z njim kuhati, pa z rokavičkami nismo mogli (Kdo pa je že videl kuharja z zimskimi rokavicami, no!), brez pa tudi ne, saj so nas začeli boleti prstki. Pa je bil sneg bolj vztrajen od nas in smo morali mi popustiti, in se naučiti delati potičke in snežake v rokavičkah.

 

Nesli smo ga tudi v igralnico. In lump je kar izginil. Vzgojiteljica Suzana je rekla, da se je polulal in ušel.

Pa se je samo šalila. Na toplem se je stopil in vodo smo porabili za ustvarjanje.

 

Koliko zanimivih risb in slik smo ustvarili. Res smo uživali in vzgojiteljici sploh nista bili preveč hudi, če smo malo packali. Včasih, ko nista gledali, smo pobarvali kar celo roko ali pa malo mize in kakšen stol, pa tudi njune hlače in celo nos.

 

Najbolj zabavno pa je bilo, ko smo gnetli testo. Kaj vse se da z njim početi. Bolj kot ga gneteš, več idej imaš, kaj vse lahko z njim počneš. Lahko ga valjaš, lahko ga naložiš na prikolico, lahko je rokavica, lahko žogica, lahko se spremeni v kačo, v polža, lahko je beton,…če pa mu dodaš sneg in malo počakaš,  potem pa …o, fuj, postane lepljiv in sploh noče z roke. Tina, umiiiit!!!

 
OČETJE IN OTROCI IZ SKUPINE SONČKI V VRTCU PDF natisni

 

 

V januarju smo z otroki iz skupine Sončkov izdelali vabila, ki so jih otroci odnesli očetom z željo, da se bodo skupaj s svojim "Sončkom" udeležili ure druženja. V četrtek, 24.1. malo pred 17. uro so res začeli prihajati otroci, ki so ponosno za roko vodili vsak svojega očka. Za lažji začetek smo očete posedli na blazine, otroci pa so jim zaplesali. Ampak potem pa je bilo sedenja konec. Sledila je telovadba, kjer je bilo najpomembnejše pravilo, da vse kar delata, delata očka in otrok skupaj. Igrali so se igrico Kdo se boji Črnega moža, vozili "helikopter", hodili po očetovih nogah, se drsali, kepali... na koncu pa še skupaj zarajali in zapeli. Po vsem tem se je vsem prilegel kozarec soka, ob prijetnem kramljanju pa smo si privoščili še piškote. Res je bilo zelo prijetno in težko bi bilo presoditi, kdo je bolj užival - očetje ali otroci.           

 

 

V imenu Sončkov: Veronika in Mojca

 
ZIMIJADA PDF natisni

 

 

Kaj bo z našo Zimijado, smo se spraševali po novem letu, saj ni bilo ne duha ne sluha o snegu ali mrazu. Pa taka zima! Kdo neki ima" komando" v rokah?! Staknili smo glave in modrovali. Nič kaj pametnega nam ni prišlo na misel. Tedaj pa.... vremenska napoved.......sneg! Starši, prosimo za kombinezone ali smučarske hlače ter rezervna oblačila. Akcija je stekla!

Tako smo se v ponedeljek skupine Mavrice, Iskre, Plameni in Utrinki med seboj pomešale in preimenovale. Kar naenkrat je imela gospa Martina, naša pedagoška vodja, nove skupine: Severni medvedi, Snežni zajčki, Snežni konji, Snežni angelčki, Snežni samorogi in Poskočne kepice. Otroci posameznih skupin so se med seboj ločili po raznobarvnih trakovih na zapestjih. Naučili smo se himno, ki smo jo nato zapeli vsak dan pred začetkom tekmovanja. Njena vsebina nas je vzpodbujala k zavzetem sodelovanju, a tudi k spodbujanju sotekmovalcev. Snega je bilo obilo  in  med tekmovanjem je na naše veliko veselje še snežilo. Vsako jutro smo se dobro ogreli, kar stori tudi naša uspešna športnica Tina Maze. Počep v levo, počep v desno, nagni se, pazi količek, skok, pristanek in zopet levo in tako naprej. Ko v kolenih vzgojiteljic ni več škripalo in ko so otroci vse žepe napolnili z navdušenjem, se je začelo.

Gospa Nina je prinesla posebne smuči za dva. In potem se je slišalo ":Leva, desna, leva, desna, nič hudega, kar poberi se, noge na smuči in gremo naprej...." To je bilo pa zahtevnejše kot pri Mazejevi. Ona se bori sama s seboj in s časom, mi pa smo se morali prilagajati in priti v paru na cilj. In ne boste verjeli, vsem je uspelo. Kaj pa čas? Ja, ravno pravšnji čas smo prispeli na cilj, kjer nas je čakal bučen aplavz.

Pri naslednji igri pa smo morali narediti nekaj, kar so počeli stari očetje, očetje verjetno ne več. Puzali smo. Ne veste, kaj je to? Poiščite nekoga, ki je stari ata in je služil še pravo vojaščino, pa vam bo natanko pa vam bo natanko razložil, kaj je to. Plazili smo se po snegu do cilja in da je bilo še bolj zapleteno in težko, smo morali s seboj nesti žogo. Stari očetje so s seboj nosili puške!

Tekanje po hribu navzdol in navzgor je poleti lažje kot po novozapadlem snegu, toda gospa Maja je vztrajala. Bob smo prijeli v roke, z njim stekli na vrh hriba, potem pa rito na bob in čim hitreje navzdol.Zaradi krepke spodbude gledalcev nam je šlo navzgor skoraj tako hitro, kot navzdol.

Gospa Suzana pa je za vsako skupino pripravila vrečo in v njej precej materiala. Sledila so navodila. Narediti je potrebno čim hitreje in porabiti ves material iz vreč. Zdaj pa hitro na delo. Oblikovati! Sestavljati!Gladiti, utrjevati!In ko se je zdelo, da smo že skoraj končali, se je sesulo. Kaj neki? Sneženi možje. Zopet od začetka. Bili so zanimivi, igrivi in veseli z lepimi , toplimi šali. Ko je bilo delo opravljeno, smo zarajali okrog snežakov.

Sešteli smo točke, oznanili rezultate in drug drugemu zaploskali. Vsak dan je tekmovalnemu delu sledilo še prosto igranje in uživanje na snegu. Vlaki so se spuščali navzdol in komaj si videl, kje je glava, kje roke in kje noge, le glasen smeh je naznanjal, da jih sestavljajo veseli otroci. In ko so prispeli na končno postajo v dolini, se je zgodba ponovila. Kepali smo se, ciljali s kepami, delali odtise, gazili, se lovili, se bobali, prehitro je minil čas.

Sledilo je preoblačenje. V garderobi se je slišalo:"Čigavo je to? Kam si dal mokro? Prinesi na radiator. Ne v nogavicah na tla. "Ne najdem nogavic!" Počakaj, bova skupaj poiskala! Lulat me, mudi se mi. Ne najdem mokre rokavice. Tukaj so ene gatke... Tudi projekt, morda podprojekt. Navajanje na samostojnost in skrb zase. Kateri projekt je bil zahtevnejši? Morda prav tole preoblačenje in sušenje. Trudili smo se po svojih najboljših močeh, a še se nam je kaj izmuznilo. Ko je babi prišla po vnuka, je dejala:"Rokavice so za ožet!" Dragi starši, hvala za podporo, razumevanje in pomoč.

Za zaključek smo imeli pogostitev. Posebno malico. Sadje smo pomakali v tekočo čokolado, potem pa.... mljask in za konec okusen čaj.

Tudi vam želimo veliko veselja na snegu. Pa srečno!      Anica

 
IZLET V KEKČEVO DEŽELO PDF natisni

»Kdor vesele pesmi poje gre po svetu lahkih nog …« se sliši iz igralnic, hodnikov, igrišč in dvorišč Župnijskega vrtca Vrhnika. Zakaj? Ah pa ne boste rekli, da ne veste zakaj…

Vse se je pričelo, ko smo se nekega jesenskega dne Mavrice, Utrinki, Iskre in Plameni odpeljali proti Kranjski Gori le z enim namenom, da obiščemo skrivnostno Kekčevo deželo. Že zjutraj smo bili vsi na trnih saj nas je čakal dan poln dogodivščin, vedeli smo namreč, da bomo spoznali filmske junake, ki smo jih do sedaj srečali le v filmu. V Kranjski Gori smo se presedli na Bedančev avtobus, ki nas je popeljal v Kekčevo deželo. Bolj ko smo se bližali cilju bolj nam je razbijalo srce, saj ne da nismo bili pogumni pa še kako smo bili, ampak vse je bilo tako skrivnostno, kot bi prišli v neko v deželo, kjer ni bil še nihče in še misel na Bedanca in Pehto… no saj si lahko predstavljate. Pogumno smo zakorakali po gozdni poti a smo kmalu upočasnili korak, zagledali smo kočo. Kar malo smo postali in prisluhnili ter kmalu ugotovili, da na pomoč kliče Mojca, ki je ujeta v Bedančevi kletki. Hitro smo odprli vrata poiskali ključ kletke in rešili ubogo Mojco. Bila nam je zelo hvaležna in odpeljala nas je naprej do Brinceljnove koče. A na poti ni šlo vse tako zlahka, kar naenkrat smo zaslišali jezno kričanje Bedanca. Bil je zelo jezen na nas, ker smo rešili Mojco a ker smo vedeli česa se boji smo hitro pričeli oponašati sovo in ga tako pregnali daleč stran vsaj za tri dni. Varno smo nato prispeli do Brinceljna, ki ima zgrajeno kočo na sklali. Toplo nas je sprejel, nas povabil v svojo kočo v katero smo se povzpeli po mostu, iz nje pa smo se spustili kar po toboganu. Po poti naprej pa smo srečali Kekca, ki nas je bil zelo vesel, da je vriskal in pel. Povabil nas je v njegovo kočo skozi rov, ki ga je čuvala velika sova. V koči pa nas je že čakal Rožle, ki nas je povabil v kočo. Skupaj s Kekcem sta nam zaupala veliko skrivnost, ki pa je seveda ne smemo izdati. Pokazala sta nam tudi grob Volkca ter Pehtin laboratorij, v katerem je polno zanimivih in tudi čudnih stvari. Odpeljala sta nas tudi do tete Pehte, ki je bila zelo prijazna. Ponudila nam je svež čaj iz zelišč ter kruh, ki ga je pravkar spekla, bil je tako sladek mmm… Razkazala nam je tudi svojo kočo, kjer ima spravljenih veliko zdravilnih rastlin. Na koncu naše poti pa smo skupaj s Kekcem, zapeli še nekaj pesmi in se odpravili polni novih doživetij nazaj proti avtobusu.

Res je, da vam Kekčeve skrivnosti ne moremo izdati, lahko pa vam zaupamo, da smo se imeli nepozabno lepo ter še to, da Kekec, Pehta, Mojca, Rožle, Brincelj in Bedanec zares obstajajo in nikar ne dvomite o tem.

 
Iskre v Kaplaniji PDF natisni

Tisti, ki imate za seboj kakšno selitev veste, da je to kar zahteven zalogaj, pa še veš ne natančno, kaj te čaka po njej. Tudi mi smo spakirali, zložili na voziček, potem pa vozili, vozili, prenašali zlagali, sortirali in .....prišel je september. Nova stavba, drug vhod, nova igralnica in več drugih novosti. Toda mi, ki smo sedaj najstarejši v vsem vrtcu ( to je potrebno posebej poudariti, ker se nam zdi pomembno), smo se hitro znašli. Osvojili smo nov ritem, opravljamo odgovornejša dela in naloge...z novo hišo smo se "zlili" tako dobro, kot bi bili njeni stari stanovalci.
Leto smo pričeli s temo O PROMETU.Pomembno je, da znamo na cesti tudi sami paziti na svojo varnost, zato je treba poznati govorico semaforjev, prometnih znakov in talnih označb.Zdaj vemo, da nekateri znaki prepovedujejo, nekateri opozarjajo na nevarnosti, nekateri pa nas obveščajo. Zelo smo veseli, kadar vozniki, ki peljejo mimo vrtca upoštevajo omejitev na 30 km /h, ker so naše noge sicer urne a kratke in še ne zmorejo tako hitro na drugo stran. Če pa se noge še ustrašijo, se lahko zmedejo in je nesreča tu.Iz odpadnega materiala smo izdelali tako zanimiva vozila, da smo jih skoraj patentirali , ker so na najcenejši- ročni pogon in zato tudi ekološka. Tudi z reciklažo ne bo težav. Vse to znamo že petletniki. Le zakaj se stvari potem, ko taki petletniki odrastejo, tako zelo spremenijo. Morda bomo mi to kolesje zaustavili ali  vrtenje preusmerili v drugo smer, saj je znan rek:" Kar se Janezek nauči, to Janez zna".
Gospa Zdenka nas je obiskala s svojim zmajčkom ali krokodilčkom,  ki smo ga poimenovali KROKIŠČETKO. Ima snežno bele zobe in tudi nas uči, da ohranimo čim bolj zdrave zobe. Vaja dela mojstra, tudi Krokiščetko je z nami zelo zadovoljen. S poličke pa zvedavo opazuje zobna miška in čaka na prvi mlečni zobek.
Ker smo radovedni in imamo radi pravljice in zgodbe, smo se odločili obiskati KEKČEVO DEŽELO. Ko so vzgojiteljice to sporočile Kekcu, se ta ni prav nič obiral in je sporoči:" Pridite kar takoj, še pred mrazom in snegom, no kar jutri. Bedanec je zopet ugrabil Mojco. S skupnimi močmi jo bomo lažje rešili. Teta Pehta pa prav danes mesi in peče kruh. Pristavila  je tudi ogromen lonec za najboljši čaj v naši deželi.Kakšne zdravilne kapljice se bodo našle  tudi za vzgojiteljice. Dobro se naučite oponašati sovo in ste lahko povsem brez skrbi. Komaj čakamo, da vas Bedancbus pripelje v našo deželo!" Kaj smo hoteli!? Kar odšli smo in ni nam žal. Imeli smo se res lepo. To, da smo Mojco rešili in da smo v tek pognali Bedanca, pa ste verjetno zasledili v dnevnem časopisju, ki je željno senzacij in izrednih dogodkov. Če tega niso objavili, jim lahko sporočite, da so za časom in da sploh ne sledijo več. Lahko pa pridejo v Kaplanijo in privolili bomo v kak intervju, da si operejo svoje ime. Ostalim pa tole obvestilo. Bedanec je odšev v gore. Lahko spite povsem mirno.
Za časopis Ekipa pa bi bil primeren opis dogajanja na našem spodnjem igrišču. Plezalo je postalo tako obiskano, da je podobno brajdi, s katere visijo grozdi. Ne, pa niso grozdi, otroci so! Gibčnost, spretnost, poskočnost, izvirnost, vztrajnost, iskanje vedno novih možnosti in položajev, pa malo navzgor, pa malo navzdol, hitreje in hitreje. Otroci uživajo v svoji inovativnosti in spretnosti, vzgojiteljice budno opazujemo, opozarjamo, po potrebi"redčimo" grozde,opozarjamo na previdnost in na  to, da se je potrebno močno držati in nikakor ne hiteti ali se prerivati Vsak dan prosimo tudi naše angele varuhe, naj vstanejo ob pravem času, ter se lotijo dela z vso zavzetostjo. Imamo tudi nove, kovinske samokolnice, pripravne za različne materiale. Uporabljamo jih tudi za koristno delo, saj smo opleli prostor pred kapelico, sproti grabimo in pospravljamo odpadlo listje, potem pa saj veste, domišljija je velika! Ko smo že pri gibanju in športu, naj se pohvalimo še z udeležbo na jesenskem krosu. ČISTO VSI OTROCI SO PRETEKLI PROGO  DO CILJA.Težko je govoriti o tem, kdo je v pot vložil več truda- prvi ali zadnji. Vsi so zaslužili velik aplavz. Uspeli so zasesti prvo in drugo mesto pri deklicah. Ko to berete, pa zaploskajte kar vsem,ker smo se pogovarjali o tem, da je najpomembnejši trud, ki ga vložimo.
V septembru smo poskrbeli tudi za  dekoracijo trgovine DG.Ker smo se odločili za "žabjo izvedbo", smo nekaj časa govorili tudi o teh zanimivih živalih, se naučili pesmico o njih,  žabe narisali na karton, ter šivali. Bila je luknja pri luknji, spretne šivilje in "šivilarji" kot so skovali otroci, so šiv za šivom vztrajali do zadnje in nastale so lepe rege.
Da, vse to v enem samem mesecu.
Se slišimo ob mesecu "osorej". 

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 Naslednja > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL