Bela dvorana

Galerija slik

Župnijski vrtec Vrhnika
Voljčeva 21
1360 Vrhnika

Delovni čas:
Pon.-pet. 6:00 - 16:30V PRIČAKOVANJU PDF natisni

 

Mesec december je bil v našem vrtcu poln pričakovanj, veselja, dobrote in topline. Vsaka skupina je izdelala adventni venček, ob njem molila, pela in izpolnjevala adventne naloge. V tem času, smo se še posebej potrudili in večkrat obiskali cerkev svetega Pavla zmolili za zdravje in se spomnili tudi na tiste, ki potrebujejo pomoč. Zbirali smo darila za otroke in jih odnašali na Karitas.

V vseh skupinah je bila glavna tema Marija in Jezusov prihod. Pogovarjali smo se o spočetju, noseči Mariji, risali nosečnice, kaj otrok čuti v maternici, kako se razvija, raste, o rojstvu, kdo je nam izbral ime, pomen imen. Srečevali smo se z različnimi vprašanji otrok in jih primerno razjasnili.

Vsak torek nas je obiskal kaplan Gašper in nam pripovedoval zgodbe ter prepeval. Ogledali smo si tudi različne predstave. Eno so nam pripravile dijakinje srednje šole Veno Pilon iz Ajdovščine, vzgojiteljice iz vrtca in starši naših otrok. Tako kot vsako leto smo tudi letos postavili jaslice na vrtčevskem igrišču, po vseh skupinah in jih z g. dekanom Blažem blagoslovili.

Veselimo se novega leta, novih doživetij, spoznanj in pomembnih odkritij.

Tina in Anja

 

 
DECEMBER V VRTCU PDF natisni

 

December je v našem vrtcu najbolj pester in živahen mesec. Letošnji se je pričel z blagoslovom adventnih venčkov vseh skupin v Beli dvorani. Spoznali smo kaplana Gašperja, ki nam je obljubil, da nas bo v adventnem času večkrat obiskal.

V starejših skupinah je tema od spočetja do rojstva naletela na zanimanja polna ušesa, mlajši otroci se v adventu pogovarjajo o dojenčkih, vsi pa zgodbo spletamo okrog Marijine nosečnosti in veselega pričakovanja Božjega deteta.

V začetku tega tedna nas je obiskal sveti Miklavž, sodelavke pa so za otroke pripravile zabavno predstavo z naslovom »Najraje bi te kar pojedel«. Tudi starši nam bodo zaigrali igrico »Štiri pravljice«, pa še dijakinje iz Ajdovščine pripravljajo za nas nekaj posebnega.

Vsi decembrski vtisi nam bodo okrepili pričakovanje praznikov, da bomo veselih src postavili jaslice in v hlevček položili našega novorojenega dojenčka – Jezusa.

Kolektiv Župnijskega vrtca vam želi prav takšnega iskrenega in navdušenega pričakovanja Božiča, čudovite praznike in zdravo novo leto!

Petra Černetič

 

 
Jesensko pisano dogajanje v Župnijskem vrtcu PDF natisni

 

V oktobru in novembru je bilo dogajanje med namlajšimi v sončkovi stavbi pri cerkvi sv. Pavla zopet pestro. Skupina Zvezdice je odšla na kmetijo, kjer so jahali konje, pekli kruh, osvajali vrhove in bežali pred dežjem. Polni čudovitih vtisov, so otroci že naslednji dan spraševali, kdaj se bodo spet lahko vrnili tja. Starejši otroci so se odpravili tudi na zobozdravstveni pregled, kjer so pogumno odprli usta in niso prav nič spominjali na blede stene in kisle limone, o katerih pojejo Čuki v soji uspešnici.

Otroci v skupini Plameni so se pogovarjali o poklicu poštarja in pošti na dobri stari način – s kuverto in znamko. Obiskali so poštarski muzej ter izdelali svoje nabiralnike in jih pridno polnili s pismi, v katerih so vadili znanje črk, kar jim bo drugo leto v šoli prišlo še kako prav. Nadstropje nižje so njihovi vrstniki iz skupine Iskre ugotavljali, kaj pomeni: „Kjer osel leži, dlako pusti.“ in „Po toči zvoniti je prepozno.“ ter se seznanjali s še mnogimi drugimi zanimivimi in zabavnimi slovenskimi pregovori.

Malo mlajši otroci v skupinah Lune, Zvezdice in Sončki so računali na deževen oktober in se skupaj stiskali Pod medvedovim dežnikom, čofotali po lužah, ustvarjali dežnike in se veselili vsakega sivega oblaka, ki je obetal kakšno kapljo dežja. Otroke pri Kapljicah in Angelčkih pa so zamenjali pravi pravcati škratje, saj smo lahko na hodnikih opazili male postave z velikimi rdečimi klobuki, ki so korakale na sprehod. In človeku se je ob tem kar samo zapelo: „Hejho, hejho, na delo zdaj gremo...“.:)

Najmlajši prebivalci našega vrtca – otroci iz skupin Oblački, Zvončki in Mavrice, pa so se veselili čudovite in pisane jeseni. Narava je bila letos še posebej radodarna pri pestri barvni paleti listja in sončnega vremena, da smo lahko v njej uživali. Otroci so spoznavali jesenske plodove: buče, orehe, lešnike, kostanj, storže, jabolka in hruške. Pobližje so spoznali ježka in veverico ter nabirali in se valjali v pisanem jesenskem listju.

Ves mesec oktober je skupine povezovalo srečevanje ob Marijini kapelici na igrišču vrtca. Tam smo ob spremljavi kitare peli, molili in prosili, da bi nad nami vedno bedel Njen blagoslov in varstvo. Polni novih izkušenj in znanj korakamo strumno naprej in se veselimo presenečenj, ki jih za nas skriva (ne tako) sivi november.

Anamarija in Katja

 

 
Skupina Zvončki PDF natisni

 

September - Po tednu ali dveh, ko smo se navajali na novo igralnico, »nove« igrače in na drug drugega, smo se vrgli v delo. Preizkušali smo svoje umetniške sposobnosti s prstnimi barvami in brivsko peno, opazovali živo gosenico kako se giblje, kako je, jo izdelali iz tulcev papirja, eno velikansko bibo tudi s skupnimi močmi pobarvali, prepevali pesem Gosenica je lezla in se igrali bibarije. Noge in ritke pa smo razgibavali v atriju, telovadili v telovadnici in po napornem dopoldnevu po kosilu sladko zaspali.

Veronika in Mojca

 

 
OBLETNICI!!! PA KAJ??? NO, NO!!! TRI POMEMBNE OBLETNICE!!! PDF natisni

Kaj se pravzaprav dogaja ali sodobno, kaj dogaja? Vstopamo v novo šolsko leto. To se sploh ne tiče vseh, bo morda kdo komentiral, pa ni čisto tako. Starši bodo imeli več skrbi, otroci več obveznosti, več bo »ferkerja« od dejavnosti do dejavnosti…..Sama gledam na to še z drugega vidika. Ne samo problemi in skrbi. Tudi nove možnosti za stike, za sklepanje prijateljstev, za nova znanja in izkušnje, novi izzivi in dotiki Božje navzočnosti med nami. Tudi tisti, ki ste s šolskimi klopmi že zdavnaj opravili, se lahko lotite botrstva. Spet neko botrstvo, pa že toliko jih je. Tole, o katerem govorim, nič ne stane. Izberete si učenca, učitelja, razred, šolo ali vrtec, še posebej predlagam naš Župnijski vrtec in vsak dan zanj zmolite svojo najljubšo molitev ali pa molitev oblikujete s svojimi besedami. Cerkev je velika družina živih in rajnih, tudi mi vsi lahko postanemo ena velika družina dobro mislečih, ki se podpirajo,širijo pozitivno energijo in živijo drug za drugega. Namesto da energijo vlagamo v jadikovanje, pritoževanje,morda celo v jezo in željo po obračunavanju, raje podpirajmo drug drugega.

Kadar v vrtcu opravljamo inventuro, je na koncu spiska, vsaj tako se mi zdi, morda se motim, napisano moje ime, saj sem v hiši že tako dolgo, da sem postala njen inventar. Pa so rekli:«Napiši nekaj o našem veselju, o naših obletnicah!« No in sedaj pišem. Pišem o tem, da se podpirajmo v dobrem. Tudi zaposlene se podpiramo v delu in prizadevanju že 25 let, no v tem letu bomo slavili srebri jubilej. Nekoč želje, sanje, potem pa po zaslugi intuziastov realnost. Odprtje Župnijskega vrtca v majhni roza hišici! In danes!? Na njenem mestu stoji nov, sodoben, svetel vrtec, ki v svoj objem in varstvo vabi otroke in z raznimi srečanji tudi starše in bo praznoval deset let. Postal pa je povezovalna stavba vseh Vrhničanov, saj se v njem odvijajo in dogajajo še druge zanimive dejavnosti.

Pred petimi leti pa je dobil mlajšo sestrico Kaplanijo. Obnovljena znotraj in zunaj se preko dvorišča veselo nasmiha Starejšemu bratu. Obe obletnici sta za nas vir zahvale, veselja in seveda izziv in odgovornost za prihodnost. Marsikatera dejavnost bo letos povezana s tem praznikom.

Da pa ne pozabimo kje je Vir veselja in upanja, kdo je Tisti, ki daje rast in kdo je Ta, ki nam Ga je podarila, bomo tudi v tem letu sprejemali Marijo v domove naših družin. To bo naša Marija romarica, ki nas bo povezovala in nas pripravljala še na neko veliko obletnico. Na obletnico Marijinih prikazovanj v Fatimi.

Vsem otrokom iz desetih skupin, ki bodo s septembrom napolnili naše igralnice, kličemo:«Dobrodošli! Veselimo se vas!« Želimo vam miren začetek z Božjim blagoslovom. Tudi vsem drugim vrtičkarjem in šolarjem, še posebej našim nekdanjim varovancem, ki sedaj žulijo že študentske klopi ali so celo zaposleni, pa pošiljamo lep pozdrav v upanju, da imate na bivanje v našem vrtcu lepe spomine.

Anica Košir Kropivšek

 

 
Pustni torek pri skupini Zvezdice PDF natisni

 

»Maškareeeee!!!!!!« Tako smo vzkliknili (beri: zakričali na ves glas) vsakomur, ki smo ga na pustni torek srečali na sprehodu po Vrhniki. Mimoidoči so nas gledali z nasmehom na ustnicah in veseljem v očeh, obenem pa pripomnili stavek, ki ga na naših običajnih sprehodih pogosto slišimo: »Ja, kako so lušni!«

Prehitevam!

Začelo se je zjutraj, že doma. Oblačenje, mazanje, šminkanje in še kaj. Nadaljevalo v vrtcu, ko smo komaj pojedli zajtrk, tako je vse razganjalo od pustnih norčij. Se prevesilo v smešen jutranji krog, kjer pozdrava nismo podajali, tako kot po navadi – »Dobro jutro Karmen/Nejc/Brin/Hana…..« pač pa »Dobro jutro muca/leopard/dinozaver/kraljična…..« Še z večjim veseljem smo prepevali pesem meseca februarja Čin čun čan, ki govori o krasni coprniški paličici. In z velikim ponosom se je vsak sprehodil po modni pisti maškar ter poziral fotografu. Na koncu pa še ena skupinska. Ampak, kajne, da je res res: »Ja, kako so lušni!«

Petra

 
NA KMETIJI LUŠNO JE PDF natisni

 

Končno smo dočakali dan, sredo, 22.10.2014, ko smo se z avtobusom odpeljali visoko v hribe, točno na Čateno Raven nad Škofjo Loko. Že zjutraj je bilo vzdušje v skupini fantastično, saj so otroci bili zelo navdušeni, polni pričakovanja in želje po bivanju nekje drugje.

Vzgojiteljice smo se sprva zbale, da sploh ne bomo prišle do tja gor, saj so bile prejšnjo noč poplave v Poljanski dolini, in ko smo se peljali, smo vsi opazovali, kako je voda po travnikih in poljih izkopala kanale in vse poplavila. A nas ni to nič prestrašilo. Varno smo prispeli na cilj, kjer nas je že čakal gospodar kmetije s svojo ženo. Postregla sta nam s slastno malico, potem pa smo se porazdelili po sobah in razpakirali kovčke. Kako zanimivo jih je bilo opazovati, ko so si razkazovali nove pižame, zobne ščetke, paste, oh da svetilk ne omenjam.

Pred kosilom smo odšli še na krajši sprehod v bližnji gozd. Vreme je bilo jasno in pogled se nam je razlegal po Škofjeloškem hribovju. Otroci so bili navdušeni nad naravo, koliko hribov in planjav smo našteli, cerkvic na hribčkih in dolin pod nami. Po kosilu pa se je začelo končno »dogajat po kmečko«!

V treh dneh smo počeli veliko zanimivih stvari. Molzli krave, kosili, grabili, se vozili na vozu, prešteli zajčke v hlevu, hranili koze, pobirali sadje pod drevesi, stiskali mošt, spuščali po žici, jahali konja, gugali na trojni gugalnici, ogledali cerkev na hribčku, klekljali, mesili in oblikovali kruh, iskali zaklad, imeli sprehod s svetilkami ter se sprehodili do smučišča Stari vrh. Vsak večer je bil nekaj posebnega. En večer smo imeli pižama ples, drug pa smo iskali pajke s svetilkami v najbolj skritih kotih sobe.

Noben otrok ni tarnal po starših, saj je bilo dogajanje res pestro in za otroke še kako zabavno. Vzgojiteljicam je bil ves trud zagotovo poplačan, ko so otroci bili ves čas nasmejani, polni radovednosti in pripravljenosti za pomoč na kmetiji, zvečer pa so sladko zaspali.

Meta

 

 
Ustvarjalni dnevi v skupini Lune PDF natisni

 

Čeprav Sveto pismo pravi, da je Bog ustvaril Zemljo v šestih dneh, sedmi dan pa je počival, nam otrokom iz skupine Lune stvarjenje ne gre tako hitro od rok. Še vedno ustvarjamo in se čudimo vsem mogočim cvetlicam, živalim in pticam, ki živijo na tem našem planetu. V tednu, ki je za nami, smo ustvarjali s slanim testom, nekateri smo še lepili, žagali in zabijali. Naše stvarstvo počasi dobiva končno podobo. Vmes smo tekli še na Sveto Trojico in se bosi podali na čutno pot. Reševali smo živalske uganke in svoja ušesa urili s poslušanjem različnih inštrumentov. Spreminjali smo se v različne živali in s »čečkanjem« ustvarjali leve, ovce, rože in drevesa. Aja, pa še prepevali smo ljudske pesmi, kjer nastopajo živali, plesali smo in barvali pobarvanke in se veliko smejali. Luštno je bilo.

Suzana

 

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 Naslednja > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL